Wij bestrijden de misverstanden rond het maagdenvlies

Wij werken aan het ter discussie stellen van de maagdelijkheidsnorm en het taboe op seksualiteit. Het uiteindelijke doel hiervan is bij jongeren de risico’s op verstoting, eerwraak, gedwongen uithuwelijking, negatieve seksuele ervaringen, suïcide, soa's en ongewenste zwangerschappen en abortussen te verkleinen. En het plezier in seksualiteit te vergroten.

 

Op de agenda staan:

  • De website toegankelijk houden
  • Gevraagd informatie beschikbaar stellen
  • Actief kennis delen via sociale media
  • Persoonlijke vragen van jongeren beantwoorden

 

Uitgeoefende activiteiten:

2019: In 2019 zijn we geïnterviewd door het Noordhollands Dagblad en een Spaanse krant (El Pais). Wij werden benaderd in verband met de discussie over maagdenvlieshersteloperaties. Naast de medische informatie over het maagdenvlies hebben we journalisten aan persoonlijke verhalen geholpen.

2018: Op 12 februari hebben we twee voorlichtingen op De Internationale VOS  gegeven. De voorlichtingen vonden plaats in de week van de liefde. Op verzoek van de school werden meiden en jongens gescheiden. 

2016: Op 9 maart zijn we in de uitzending van Chicks and the City (een Rotterdams radioprogramma door en voor meiden) geweest: http://www.chicksandthecity.nl/9-maart-misstanden-rondom-maagdelijkheid/

2016: Op 17 februari hebben we twee voorlichtingen op De Internationale VOS gegeven. De voorlichtingen vonden plaats in de week van de liefde. Op verzoek van de school werden meiden en jongens gescheiden.

 

Uitzending Chicks and in the City, 18 november 2015

Elke woensdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur op RTV Rijnmond is het radioprogramma van Chicks and the City te horen (www.chicksandthecity.nl). Het is radio voor en door meiden waar tussen de 5.000 en 22.000 mensen naar luisteren. Naima en ik waren uitgenodigd om over maagdelijkheid te praten. De presentatiechicks van de avond heetten toevallig allebei Suzan. Ze vroegen ons wat we persoonlijk hebben met maagdelijkheid.

Naima haar moeder liet haar weten dat zij veel belang aan maagdelijkheid hechte. Naima bewaarde haar maagdelijkheid voor degene met wie zij zou trouwen. Het gebeurde na het Islamitische huwelijk maar voor het huwelijksfeest. Toen haar man vreemd bleek te gaan, heeft Naima het huwelijksfeest afgezegd, tot groot verdriet van haar moeder. Ik vertelde dat mijn moeder als maagd getrouwd is, maar dat mijn ouders me vrij opvoedden. Ze zeiden dat ik seks mocht hebben op het moment dat ik er aan toe was, maar dat ik wel zuinig op mijn lichaam moest zijn en dat het iets heel bijzonders was. Desondanks was het een grote schok voor hen toen ik voor het huwelijk ontmaagd was. Het bleek vooral voor mijn moeder erg emotioneel te zijn.

Veel mensen vergeten dat nog niet zo lang geleden maagdelijkheid een belangrijke rol speelde in de Nederlandse cultuur en dat maagd blijven tot het huwelijk nog wordt gepropageerd binnen het Christendom en Katholicisme.

 

Uitzending Spuiten en Slikken, 10 februari 2015

Spuiten en Slikken besteedt graag aandacht aan seksuele taboes. Het was dan ook niet gek dat Luuk Heezen één van hun redacteuren contact opnam met Mythe Ontkracht. Ze waren opzoek naar een moslima die haar persoonlijke verhaal wilde vertellen. Daarvoor waren ze bij Stichting Mythe Ontkracht aan het goede adres. De stichting bestaat uit een netwerk van dappere vrouwen die graag hun persoonlijke verhaal vertellen om daarmee een bijdrage te leveren aan het doorbreken van de misverstanden rond het maagdenvlies. Suzan Alper was de perfecte persoon voor de uitzending van Spuiten en Slikken.

Tijdens de uitzending vertelde Suzan hoe zij op haar 14e uitgehuwelijkt werd aan een Turkse man van 22 in Turkije omdat haar vader vond dat ze zich te vrij bewoog. Tijdens de huwelijksnacht zat haar schoonfamilie achter de slaapkamerdeur te wachten op het bebloede laken. Maar er kwam geen bloed op het laken. Vervolgens heeft haar kersverse bruidegom 3 nachten geprobeerd haar aan het bloeden te krijgen. Toen dat niet lukte heeft hij haar samen met zijn ouders meegenomen naar een arts. De spanning was om te snijden en Suzan begreep dat haar leven hier van af hing. Gelukkig gaf de arts haar een maagdelijkheidverklaring. Volgens hem zou het bloeden op een later moment nog plaatsvinden.

In de uitzending is ook gesproken over het misverstand dat bloeden een bewijs van maagdelijkheid is. Op de website van Spuiten en Slikken (http://spuitenenslikken.bnn.nl/nieuws/artikel/892) wordt hier aandacht aan besteed en verwezen naar onze site.

 

Voorlichting over maagdelijkheid aan jongens, Internationale Vos in Schiedam, 29 mei 2014

Aanwezig waren 12 jongens uit Eritrea, Somalië, Bulgarije en Turkije. De voorlichting over maagdelijkheid werd gegeven door Germain Akkerman en Ines Balkema. Voor veel jongens was de informatie over maagdelijkheid nieuw. Voor een aantal jongens was het verwarrend om te horen dat het bloeden van een meisje tijdens de ontmaagding geen bewijs van maagdelijkheid is en dat het maagdenvlies geen dicht vlies is. Germain Akkermans heeft uitgelegd dat veel mensen de medische feiten niet kennen. Het is begrijpelijk dat als je altijd andere informatie hebt gehad, deze medische feiten verwarrend zijn. Vervolgens heeft hij de aanwezige jongens gevraagd hoe menstruatiebloed de vagina verlaat? Daar is een opening in de vagina voor nodig. Hij heeft ze ook uitgelegd dat het in een enkel geval voorkomt dat de vagina wel afgesloten wordt door een vlies en dat een meisje dan problemen krijgt bij de menstruatie omdat het bloed de vagina niet kan verlaten. Dan is een kleine medische ingreep nodig om te voorkomen dat het bloed zich ophoopt.

 

Vergoeding vrijwilligers: € 0,00

 

Voorlichting over vrouwenbesnijdenis, Internationale Vos in Schiedam, 25 april 2014

De voorlichting is georganiseerd door Mythe Ontkracht en werd gegeven door Yodit Jacob en Anne Hoogendoorn van No Game een onderdeel van Pharos (www.no-game.nl). Aanwezig waren 15 meiden tussen de 12 en 16 jaar. No-game hanteert de volgende definitie: Meisjesbesnijdenis is een ingreep in uitwendige geslachtsorganen zonder medische oorzaak Vrouwenbesnijdenis komt in 28 landen voor. Ook in Aziatische landen en niet alleen onder moslims. Er zijn veel verschillende vormen:

1. De clitoris wordt weggesneden of er wordt een sneetje in gemaakt.
2. De clitoris en schaamlippen worden weggesneden en de opening wordt gedeeltelijk dichtgenaaid.
3. De binnenste en de buitenste schaamlippen worden weggesneden en de opening wordt dichtgenaaid.

Wat zijn de gevolgen van vrouwenbesnijdenis?
Problemen bij de menstruatie, seks en de bevalling.
Pijn bij plassen, soms gaat het druppel voor druppel en duurt het heel lang. Meisjes kunnen buikpijn krijgen omdat het menstruatiebloed niet weg kan en lopen kans op infecties.

In Nederland lopen 16.000 meisjes het gevaar besneden te worden. Als je bang bent om besneden te worden, moet je hulp inroepen. Je kunt het aan de leraar vertellen, of aan een vriendin of iemand anders die je vertrouwt. Ook kun je een Verklaring tegen besnijdenis laten opstellen. Deze wordt door je ouders, jijzelf en een andere partij (bijvoorbeeld docent) ondertekend. Je ouders kunnen dit dan op vakantie aan de familie in Eritrea, Somalië of een ander land waar dit speelt, laten zien en aangeven dat het in Nederland strafbaar is en zij anders de gevangenis ingaan.

De voorlichting werd afgesloten met de film: My sis Will be safe http://bit.ly/12ZRBlu voor meer informatie: http://iturl.nl/sno5tQ Het project No-game is afgerond. De voorlichters kunnen niet meer ingezet worden voor voorlichtingen.


Vergoeding vrijwilligers Stichting Mythe Ontkracht: € 0,00

 

Voorlichting Stichting Kleurrijk Charlois, 17 december 2013

In samenwerking met het Kenniscentrum Diversiteit heeft Stichting Mythe Ontkracht een voorlichting gegeven over maagdelijkheid en seksualiteit aan de Stichting Kleurrijk Charlois. De voertaal was Turks en de voorlichting werd gegeven door de seksuoloog Cemil Bozkir.

Cemil begon met de vraag of de aanwezigen wisten hoe een maagdenvlies er uit ziet? De antwoorden waren divers. Sommige dachten dat het een dichtvlies was, anderen dachten een vlies met gaatjes. Cemil heeft uitgelegd dat het vlies bij een foetus in de baarmoeder dicht is. Tijdens het groeiproces scheurt dit open doordat de foetus groeit. Wat overblijft is restweefsel. In de meeste gevallen is dit alleen een flexibel randje.

Doordat het maagdenvlies in de meeste gevallen alleen een randje is, hoeft het niet opengemaakt te worden tijdens de ontmaagding. En dus niet te bloeden. Vier van de tien vrouwen verliest geen bloed tijdens de ontmaagding. Het kan zijn dat een maagd niet bloedt en een vrouw die al seks gehad heeft wel. Als een vrouw bang is of niet wil, raakt ze verkrampt en spant ze haar bekkenbodemspieren aan. De vaginawand is dun en goed doorbloed, hierdoor is de kans dat de vaginawand bij beschadiging bloedt heel groot.

De mannen zijn allemaal vader en wisten weinig over dit onderwerp. Iedereen heeft via, via informatie gekregen. Cemil geeft aan dat het ook voor hem gold. De mannen zijn blij dat ze deze informatie via een deskundigen hebben gekregen. Het is een heel gevoelig onderwerp, waar ze niet makkelijk over praten.

 

Vergoeding vrijwilligers Stichting Mythe Ontkracht: € 0,00
Vergoeding Kleurrijk Charlois: € 150 (betaald door Stichting Mythe Ontkracht en het Kenniscentrum Diversiteit)

 

Girls in the city, Ahoy 10 november 2013

Mythe Ontkracht stond met een stand op deze beurs voor meiden tussen de 13 en 23 jaar. In het totaal zijn er iets van 150 meiden en professionals bij onze stand geweest. Waaronder wethouders Korrie Loures (eerste foto). Ze is blij met onze activiteiten en steunt deze van harte.

Verschillende professionals (onder andere Dock, TOS, jongerenwerk Capelle a/d IJssel) gaven aan interesse in onze voorlichting te hebben. Ze komen het onderwerp in de praktijk regelmatig tegen. Ook kwam er een jongen met veel contacten in Indonesië naar ons toe. Hij is geschrokken van hoeveel mensen daar nog geloven in bloeden als bewijs van maagdelijkheid en hoeveel stres dit bij meiden oplevert. Hij was blij met onze plannen om de site in het Engels te vertalen.


Kosten standhuur: € 121
Vergoeding vrijwilligers: € 0,00
Kosten folders Rutgers WPF: € 61,50

 

Netwerkbijeenkomst Zelfbeschikking, bibliotheek bijzonder collecties UvA, 4 april 2013

SPE organiseerde op 4 april 2013 een netwerkbijeenkomst over Zelfbeschikking ‘Vrouwen onder elkaar’. De bijeenkomst was alleen toegankelijk voor vrouwen. Wethouder Andre van Es vindt het een heel belangrijk onderwerp. Het was op haar initiatief en zij opende de bijeenkomst.

Na de opening speelde zangeres en actrice Merel Polat de scene De Ballonnenman uit de Gesluierde monologen. Vervolgens werden 4 dappere vrouwen het podium op gevraagd om over seksualiteit en zelfbeschikking te praten; Jarina Hamidullahkhan en Naima Daali van Mythe Ontkracht en een Nederlandse en Oegandese vrouw.

Naima werd het eerst bevraagd door Meral. Zij vertelde over het belang van maagdelijkheid binnen de Marokkaanse cultuur. Jarina sloot de discussie af door te vertellen over het probleem van suïcide binnen de Hindoestaanse cultuur en de geslotenheid waardoor het voor meisjes moeilijk is om hulp te zoeken. En ook dat sociale-media een hele positieve rol kan spelen. Jongeren weten elkaar via sociale-media te vinden en helpen elkaar bij het vinden van informatie.


Vergoeding vrijwilligers: € 0,00

 

Voorlichting aan buurtvaders Belkassem, Buurthuis de Dam in Feijenoord, 26 november 2012

De voorlichting wordt gegeven door de seksuoloog Cemil Bozkir. Hij legt uit dat niet alle meisjes bloeden tijdens de ontmaagding. Ongeveer 4 van de 10 meisjes bloedt niet. Hij vervolgt dat het maagdenvlies de vagina niet afsluit. Slechts in uitzonderingsgevallen is dit wel het geval en dan is een medische ingreep nodig omdat anders het menstruatiebloed de vagina niet kan verlaten. Zonder opening kunnen vrouwen niet menstrueren. Om zijn verhaal dat de vagina niet dicht is te ondersteunen laat Cemil medische plaatjes zien.

Ter afsluiting vraagt Cemil de aanwezigen of zij geloven dat bloeden geen bewijs van maagdelijkheid is. Twee mannen geven aan dat zij nog niet overtuigd zijn. In hun geboortestreek op het platteland van Marokko bloeden alle meisjes. Cemil legt uit welke trucjes meisjes kunnen gebruiken om te bloeden en beaamt dat het klopt dat 6 uit de 10 meisjes wel bloed verliezen. Maar dit maakt bloeden tijdens de ontmaagding geen bewijs van maagdelijkheid.

Een week later wordt Ines Balkema (voorzitter Stichting Mythe Ontkracht) gebeld door de Mohamed Belkassem, de organisator van de bijeenkomst. Hij vertelt dat uiteindelijk alle mannen behalve één overtuigd zijn dat bloeden geen bewijs van maagdelijkheid is, dat komt doordat de informatie verstrekt is door een seksuoloog.

Met dank aan onze subsidiegevers: Sint Laurensfonds en Deelgemeente Feijenoord.


Kosten locatie en catering: € 145,00
Vergoeding vrijwilligers: € 0,00
Kosten folders Rutgers WPF: € 9,00

 

 

Copyright © 2021 Mythe Ontkracht
All Rights Reserved.