En de antwoorden

Heb je een vraag over maagdelijkheid of het maagdenvlies? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Je krijgt dan een professioneel antwoord van een van onze deskundigen en we zullen je vraag zorgvuldig behandelen.

Hieronder hebben we alvast de meest voorkomende misverstanden op een rij gezet (zie ook in de folder "feiten en fabels over het maagdenvlies" van de Rutgers Nisso Groep (vanaf 01-01-2011 Rutgers). Klik op de afbeelding als je de volledige folder wilt downloaden.

 

Folder Rutgers

 

Kun je ontmaagd worden door sporten of het gebruik van een tampon?

Nee, je maagdelijkheid verlies je alleen als je seks hebt. Zoals je op de pagina over het maagdenvlies hebt kunnen lezen, is het in de meeste gevallen geen dicht vlies. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat het kapot gaat door sporten of tampongebruik. Het maagdenvliesrandje kan hoogstens iets oprekken door tampongebruik. Sporten heeft geen invloed op het maagdenvliesrandje.

 

Kan een jongen voelen of een meisje maagd is?

Jongens die zeggen dat ze het kunnen voelen, kletsen uit hun nek. De vagina is gemaakt om een baby door te laten en veert daarna weer terug. Het idee dat zo´n rekbaar orgaan op zou rekken van een penis, is echt vreemd. Een jongen kan wel voelen of een meisje gespannen is.

 

Moet een jongen extra kracht zetten tijdens de ontmaagding?

Mensen die denken dat dit klopt, moeten echt nog wat leren. De penis hoeft geen vlies te doorboren, maar gaat gewoon de vagina in. Als een meisje gespannen is, kan het wat strak of stroef aanvoelen. Het is dan juist belangrijk om voorzichtig te zijn en de tijd te nemen. Het tere weefsel van de vagina kan makkelijk beschadigen en het is toch niet de bedoeling dat het pijn doet?

 

Waar zit het maagdenvlies?

Het maagdenvlies is in de meeste gevallen alleen een randje en zit op 1 of 1,5 centimeter diepte in de vagina. Het heeft niks met maagdelijkheid te maken. Hieronder volgt een handleiding voor meisjes die hun eigen maagdenvlies willen zien. Let op het is expliciet omschreven.

Als je het bij jezelf wilt zien, kun je het beste met je benen wijd gaan zitten en een spiegeltje dat kan staan gebruiken. Je kunt dan beide handen gebruiken om de schaamlippen te spreiden en zo in je vagina kijken om te zien hoe het er bij jou uitziet.

In de loop der tijd verdwijnt dit maagdenvliesrandje. Soms is het wat meer en soms wat minder. Het is restweefsel van het groeiproces van de foetus in de baarmoeder (zie uitleg van Prof. dr. George J.R. Maat op de pagina maagdenvlies).

 

 

Copyright © 2021 Mythe Ontkracht
All Rights Reserved.