De werkelijke feiten

Hoe zit het nu eigenlijk met het maagdenvlies? Deze informatie kan verwarrend zijn als je altijd iets anders gehoord hebt.

In de meeste gevallen is het maagdenvlies geen vlies maar een randje. Het randje kan verschillende vormen hebben glad of gekarteld, dik of dun. In een heel enkel geval (eens in de 2000) is het vlies wel dicht. Dit levert klachten op omdat menstruatiebloed de vagina niet uit kan, dan is een kleine operatieve ingreep nodig. Veel meisjes bloeden niet als ze voor het eerst seks hebben met een jongen. Sommige meisjes bloeden wel. Wel of niet bloeden tijdens de eerste keer seks, zegt niets over wel of niet maagd zijn.

Klik op de afbeelding om te zien waar het maagdenvlies zit.

 

 

Meer weten?

De bovenstaande tekst komt uit de folder “Feiten en fabels over het maagdenvlies” van de Rutgers (deze kun je door op de folder te klikken downloaden) en de plaatjes uit het nieuwe lesprogramma voor MBO scholen.
Folder Rutgers

Het maagdenvlies heeft niets te maken met maagdelijkheid

George Maat

(Prof. dr. George J.R. Maat)

Het begint bij het ontstaan van het menselijk lichaam in de buik van de aanstaande moeder. Tijdens de eerste groeifasen in de baarmoeder staan de lichaamsholten van het kind nog niet in verbinding met de buitenwereld. Dit geldt bij man en vrouw voor de holten van alle inwendige organen, zoals voor bijvoorbeeld het darmstelsel. Bij de vrouw geldt dit bovendien voor de buikholte waarin tegen de binnenwand de eierstokken liggen.

Om verbinding van al deze lichaamsholten met de buitenwereld te laten ontstaan, zullen in een latere groeifase de binnenbekledingen van de holten worden onderbroken. Dit gebeurt natuurlijk op die plaatsen waar de bestaande buitenbekleding van het lichaam nabij is. Op zulke plaatsen bestaat de dunne scheidingswand tussen binnen- en buitenwereld slechts uit een laagje binnenbekleding van de lichaamsholte, een tussenlaagje bindweefsel en de buitenbekleding van het lichaam, bijvoorbeeld de huid.

De opening zelf ontstaat doordat er tijdens de groei steeds meer gaten in het scheidingswandje vallen. Zo gebeurt dit in de scheidingswand bij de toegang tot het darmstelsel (achterin de mondholte), in de scheidingswand bij de uitgang van het darmstelsel (anaal), en natuurlijk ook in de scheidingswand bij de ‘uitgang’ van de inwendige geslachtsorganen van de vrouw. Deze laatste scheidingswand heet het ‘maagdenvlies’. Zo ontstaat er een open verbinding tussen de buikholte met de inwendige eierstokken en de buitenwereld. Anders zou niemand geboren kunnen worden.

In de meeste gevallen blijft van het scheidingswandje alleen een flexibel randje over, soms zelfs dat niet. Ook in de keel en anus kan dat het geval zijn. Vandaar dat een arts na de geboorte bij een baby de keel nakijkt om te voorkomen dat eventueel achtergebleven resten de ademhaling bemoeilijken.

Het zogenaamde maagdenvlies/randje/restweefsel heeft dus niets met maagdelijkheid te maken.

 

 

Interessante hyperlinks

zanzu.nl

geentaboes.marokko.nl

geentaboes.hababam.nl

sense.info

rutgers.nl

seksualiteit.nl

femmesforfreedom.com

 

 

 

Copyright © 2021 Mythe Ontkracht
All Rights Reserved.